Sakupljanje i pakovanje stvari za preseljenje – kutije, torbe

Sakupljanje i pakovanje stvari za preseljenje – kutije, torbe

Sakupljanje i pakovanje stvari za preseljenje – kutije, torbe

Gotovo je nemoguće sakupiti stvari koje ste napravili u starom stanu čak i za godinu dana, za jedan dan. Dakle, idealno je vreme za “početak” – nedelju dana pre selidbe. Najvažnija stvar kod sakupljanja stvari je pakovanje. Stoga, počinjemo sa kutijama i drugim stavkama za udobnu selidbu.

Kartonske kutije najvažnije za pakovanje

Tražimo ili kupujemo kartonske kutije (po mogućnosti jake i sa rupama za lakše nošenje). Najčešće se kutije daju besplatno u hipermarketima ili lokalnim prodavnicama (pitajte administratore trgovine). Procenite količinu vaših stvari i uzmite kutije u skladu sa ovom količinom. U proseku, za pakovanje stvari iz dvosobnog stana, u kojem velika porodica živi sa kućnim ljubimcima, potrebno je oko 20-30 velikih kutija. Ne preporučuje se uzimanje ogromnih kutija – one su neugodne za nošenje i teško ih je podići, pored toga, često se lome i ispod težine stvari.

Ne štedite novac za široku traku! Biće vam to potrebno u velikim količinama, a ne samo da biste zapečatili kutije. I poželjno sa dozatorom, onda će rad ići višestruko brže.

Trake, ćebad i tkanine za selidbe

Takođe, ne možete bez kartonskih “jastučića” (novine, ambalažni papir), konopac, uobičajeni tanki tanki film i pakovanje transparentnih vrećica.

Treba pri ruci imati i foliju sa vazdušnim mehurićima kao zaštitu.

Za pakovanje namještaja trebat će vam debela tkanina (npr. mi koristimo staru ćebad), kao i dosta tkanina za staklene delove.

Za teške stvari izdvajamo torbe i kovčege (kutije ih ne mogu izdržati), ili stavljamo utege u male i jake kutije, nakon čega ih pažljivo pričvrstimo trakom i konopcem.