Selidba mačke u novi dom

Selidba mačke u novi dom

Selidba mačke u novi dom

Selidba sa mačkom može biti teško za mnoge obožavatelje kućnih ljubimaca. Mačke su inherentno teritorijalna stvorenja, a prelazak iz kuće u koji su navikli u novi dom mogu prouzrokovati stres – čak i za najnepopularnije mačkice. Činiti da se vaša mačka oseća ugodno u novom domu, iako je dio vašeg posla kao njegovog vlasnika, važno je da se dobro pripremite.

Za mačke, preseljenje u novi dom slično je selidbi tog prvog dana kada su usvojeni. Obiluju novi prizori i mirisi, a nedostatak poznavanja znači da, iako ima mnogo toga da se istraži, postoji i mnogo toga što se mora umoriti – barem u početku. Prešli smo opšte savete kako bi se selidba sa mačkama učinilo manje stresnim (i za vas i za vašeg mačjeg prijatelja), ali ovde ćemo suziti fokus i gledati samo na načine na koje možete pomoći vašoj mački da se oseća prijatno u novom domu. Pošto, kao što znate, naseljavanje u novo okruženje je teško, čak i za nas ljude.

Koliko dugo je potrebno da se mačka osjeća ugodno nakon selidbe?

Dužina vremena koje će biti potrebno da se vaša mačka prilagodi novom okruženju u velikoj meri zavisi od njihovog temperamenta. Neke mačke se odmah osećaju kao kod kuće i ne zahtevaju mnogo više od lekcije u kojoj su njihova kutija za smeće, posuda za hranu i posuda za vodu / fontana. Druge mačke, međutim, mogu da traju danima, nedeljama ili čak mesecima da počnu da se osećaju bezbedno na svojoj novoj teritoriji. Svaka selidba je posebna priča.

Najbolje što možete da uradite kada je u pitanju vreme je da pustite vašu mačku da ide svojim tempom. Selidba je stresna. Premještanje kada je veliki dio vaše udobnosti i osećaja sigurnosti zatvoreno u vašoj teritorijalnoj bazi još je stresnije. Dajte svom mačku toliko vremena koliko mu je potrebno da se prilagodi novom domu i ne pokušavajte da požurite s tim procesom.

Vodič korak po korak koji će pomoći vašoj mački da se oseća prijatno u novom domu
Iako ne možete naterati vašu mačku da se smesti brže nego što je spremna, možete uraditi određene stvari kako biste im olakšali prelazak u novi dom.

Napomena: Pre nego što se preselite ili odmah nakon premeštanja, prebacite evidenciju svoje mačke svom novom veterinaru, tako da barem dobijete glavnu osnovu i sigurnost.

Nosač je sigurno mesto za vašu mačku – čak i ako mrze da su tamo. Vaša mačka bi ipak trebala biti u svom nosaču dok ste utovarivali i istovarivali kamion koji se kreće kako bi se osiguralo da se ne oslobode. To će takođe pomoći da se one zadrže na poznatoj teritoriji do trenutka kada su spremne da izađu i istraže.

Umesto da odmah pustite vašu mačku da slobodno luta u vašem novom domu, izaberite jednu prostoriju u kojoj će početi da se nalazi. Svaka soba sa vratima će uraditi, iako je kancelarija ili spavaća soba idealna. Napunite kutiju za smeće i stavite je na jednu stranu sobe, a zatim stavite svježu hranu i vodu na drugu stranu sobe (ako nije vreme za obrok, stavljanje par poslastica u posudu s hranom će također raditi ). Stavite i scratcher i neke igračke u sobu.

Držeći vrata u sobi zatvorenim, otvorite njihov nosač i pustite ih da izađu kada budu spremni. Onda neka pogledaju okolo. Ključ je da im se dozvolite da se aklimatizuju na malu površinu kuće, tako da počnu da se osećaju prijatno sa novim mirisima pre nego što istražuju dalje. U zavisnosti od toga kako rade, možete ih zadržati u sobi na nekoliko sati ili do nedelju dana. Za vreme dok su tamo, obavezno se redovno prijavljujte i dajte im puno ljubavi i pažnje.

Kada se vaša mačka udobno smesti u jednu sobu u kući, možete im dopustiti da slobodno lutaju. Za sada bi trebalo da ostavite svoju kutiju za smeće u istom prostoru, ali možete da premestite njihovu posudu za hranu i posudu za vodu / fontanu na njihova stalna mesta.

Uvek budite sigurni da je vaš dom u stanju prilagođen mačkama pre nego što svoju mačku oslobodite. Pre nego što ostavite vašu mačku iz „domaće baze“, dvaput proverite da nema opasnih materijala za pakovanje. Plastični omot, traka za pakovanje i konopac su opasni, kao i svi oštri predmeti kao što su makaze ili rezači kutija. Slobodno ostavite mnogo praznih kartonskih kutija, naravno!

Obratite pažnju na svoju mačku tokom prvih dana i nedelja u novom domu. Ako primetite znake stresa razmislite o tome da se vratite korak unazad i ograničite njihovu teritoriju umesto da je proširite. Nema ničeg lošeg u tome da vratite mačku u svoju bazu na dan ili dva ako pokazuju nelagodu, samo budite sigurni da vratite hranu i vodu nazad sa sobom.